Från fjället

IMG_002520120229092054IMG_0028

Hemma stod himlen i tusen färger, men jag har tagit min flykt till fjällvärlden. Åre har varit gosigt snällt mot mig hittills, med frågesport i soffan med familjen, sköna svängar i backen med fina vänner och varm choklad i små snöiga stugor.

Jag har äntligen haft tid att läsa, har förlorat mig i fina ord med koppar av kaffe och mjuka kuddar. Försvunnit in i den världen, en som jag har saknat och försökt att leta mig tillbaka till. Jag har myst med Kattis i hennes fjällhus med rykande hett te och diskussioner om ingenting med TV-brus i bakgrunden och hennes småsyskon runt omkring.


2012-02-29-09-11-312012-02-29-09-10-54IMG_0027

 

Ge mig kaffe och frukost, ge mig mer ljus. Låt mig få fortsätta att sitta i soffan och krama en kudde och klura på om A, B, C eller D är rätt. Låt mig få fortsätta att sitta på golvet med ett litet glas rött vin och ost. Skratta. Kramas. Sova.


För nu mår jag bara bra.


Snart hittar jag någon annans famn

Jag var ledsen.

Jag var ledsen och arg och besviken på mig själv för att jag fallit för honom, ledsen och arg och på besviken på honom för att det inte betytt något alls, ledsen och arg och besviken på livet för att det alltid slutar såhär, med att jag övertolkar signaler från pojkar som inte bryr sig och lämnar mig ensam kvar till sist.

Så ja. Jag var ledsen. Men vet ni vad?

Det börjar redan kännas bättre.Nattdansar lite

Lyssnar på Bloodgroup och dansar istället för att skriva den där viktiga uppsatsen och den där viktiga rapporten och klippa ihop den där viktiga filmen. Aj då.

Trehundra ord från ett ömmande hjärta

IMG_0021

 

Himlen är blöt och tung av snöblandat regn när jag promenerar hem i mörkret med svidande hjärta och kalla fingertoppar. Alldeles för nykter, alldeles för klartänkt. Alldeles för medveten om att jag bara har mig själv att skylla som fallit så hårt för så lite. Alldeles för medveten om att det var klart att det skulle bli såhär, men det svider lätt ändå.

På en fest igår kväll träffade jag honom äntligen igen. Sist vi sågs sov vi med kinderna tätt mot varandra, med fingrarna i varandras hår, armarna runt varandras ryggar. Andas mot hans axel, hans ben mot mitt. Nu höll han armarna runt sitt ex, lekte med hennes röda hår, höll hennes hand. Flirta flirta flirta, dansa dansa dansa, håll om. Tog med henne ut i hallens enskildhet.

Jag visste redan från början att det inte var något för evigt som gällde för oss, jag visste att det betydde mer för mig än för honom. Men det svider genom all uppgivenhet, som om hjärtat är lite skållat och bröstet lite slaget. Jag känner mig som en ful ankunge som trängts in i ett hörn, som vet att inget går att göra annat än att hoppas på dagen som svandomen kommer. Jag vill dra sig in i inbillning och villfarelse, och låtsas att det inte är över.

Ändå tänds hoppet när han ger mig en djupare hejdåkram än de andra, när hans fingrar dröjer sig kvar vid min midja när han drar ifrån. Jag greppar efter halmstrån, och jag hatar det. Så länge jag fortsätter att göra det kommer hjärtat att ömma.

Himlen är nu tung under ett tjockt molntäcke när jag sitter i gårdagens smink och med en kopp te, alldeles för medveten om att jag måste gå vidare. Alldeles för medveten om att jag inte vet hur.


Virvlar runt

img_0019-1img_0018-1img_0016-1

 

 

Ute är det finare än på länge, med klarblå himmel och sol som värmer ansiktet. Tekoppar dricks ur när jag kommer hem, kajal dras längs fransarna och jag virvlar runt över min gröna ryamatta till ljudet av The Smiths och Joy Division. Har otvättat hår och mascaralösa ögon, men låt mig bara twista.

 

Om några timmar ska jag fnissa in i stockholmsnatten med Emma och höra basgångar i öronen. Dance dance dance dance to the radio, predikas det från mina högtalare, och jag lyder mer än gärna.


Förruttnad tristess som spränger mig, hjärtat

Morgonteet gör sitt bästa för att tända lite liv i denna zombiekropp men när huvudet bara faller sakta mot tangentbordet, fingrarna är stela och vägrar lyda mig så snabbt som de borde och ögonlocken blir tyngre och tyngre krävs det en hjälteinsats av koffeinet. Väck mig ur denna dvala, öppna mina ögon. Låt mig få se lite skimmer.

Skickar iväg orden Hej snälla take me out tonight darling, vill dansa! med en förhoppning om att få höra dånande i öronen och känna mjuka kroppar, mjuka läppar, dansa tills hjärtat gör lyckoskutt i en svajig rusdimma. Mörka ögon och stumma blickar, viskningar som ger rysningar i ryggraden. Musik som bara gör allt rätt, steg som lockar mig bort från vardagsgrått och in i något mer.

Ge mig livet åter, om så med te eller med dans. Vill bara leva lite.


Det är väl livet

img_0014-2

 

Huvudet är tungt och segt denna kväll, när allt jag kan göra är att plugga religionskunskap och samhällskunskap och lärmignågotnukunskap. Snälla hjärna, surra lite fortare, blixtra till och förstå. Jag lägger mig under filten i mörkret när läsandet dragit ut för länge, kysser min arm lätt och låtsas att det är någon annans hud. Patetiska dagdrömmar från ett värkande hjärta som snart kommer att komma på bättre tankar.

 

Jag försöker tänka på att helgen räddar mig snart, att den kommer svepa mig av mina fötter som en sagoprins. Att jag ska få dansa i dånande rus i fredagsnattens stadsdimma, festa med vänner (varav en är han jag skriver om) i den fina lördagsnatten, gå på dejt med en halvfrämling någon eftermiddag.

 

Sedan inser jag att jag ändå måste plugga flera timmar var och en av de dagarna och att de inte kommer att bli så skimrande som jag drömmer om. Tyvärr.

Tackandet

"En kopp te, tack."
"Vill du ha mjölk i?"
"Nej tack."
"Tio tack."
"Tack tack."
"Tack."

Nu är det gjort

img_0016-1

 

Det är klart. Biljetten är min, och sommaren hägrar i hjärnans vrår.

 

Alla dessa förhoppningar och drömmar som finns instuvade i den där enda lilla biljetten. Alla rosenskimrande fantasier om att få se bra musik, yra runt som höstlov i sommarvinden, tälta i lera och dansa i publikhav i svajigt alkoholskimmer. Alla tankar om hångel och vänner och ljuva festivalnätter.

 

Snart så blir det sommar, älskling.

Nej

Jag går av och an i köket, hjärtat bankar, andingen tunn och snabb och hjälp hjälp hjälp mig någon snälla. Det är fånigt egentligen, att jag skriver detta till dig istället för att säga det till dig. Jag vill verkligen inte att det ska bli stelt mellan oss som det blev på tunnelbanan hem, men jag kan inte längre hålla det inom mig. Ett långt sms brer ut sig i min inbox, och jag vågar knappt titta på mobilen, vill inte hålla i den, vill inte behöva se det svart på vitt och behöva såra en fin pojke som jag tyvärr inte gillar som så. En annan än den jag vill höra orden från.

Jag trodde att jag "kommit över" dig, men när jag såg dig gå in in i klassrummet idag slog mitt hjärta så hårt och fort att jag trodde att det skulle spricka. Jag dör. Jag dör. Vill inte. Det är bara fel. Han skriver om hur allt misslyckades i somras, om hur han ville prata med mig idag men inte vågade, hur han var osäker och vet att det nog inte är besvarat, men hur han inte kan hålla det för sig själv längre. Kanske är det min patetiska kondition som spökar, men det är med ett värkande bröst som jag skriver något som jag borde ha sagt för länge sedan (väl medveten om vilken klyscha det är en dag som denna): jag älskar dig.

Jag hyperventilerar, tycker att han skriver så himla himla fint och att han är så himla himla fin men så fel fel fel. Skriver ihop ett långt sms om hur jag tror att han kommer att hata mig nu, men att det inte finns en chans alls. Att jag anat det så länge men inte velat kännas vid det och förstöra allt. Att jag hoppas att vi fortfarande kan vara vänner, men jag förstår om du inte vill prata med mig på ett litet tag.

 

Förlåt förlåt förlåt, våndas jag.

Eftermiddagsbestyr

IMG_0011
IMG_0012IMG_0013

 

Jag fotar vassa taggar med en dålig mobilkamera, bryter av en och håller den hårt i min hand. Äter fetaost, ringlar över honung, singlar över russin. Dricker te, billigt och bittert.

 

Allt är som vanligt. Varken mer eller mindre.

Ältandet

Innan sömnen slet mig bort från det rationella tänkte jag att nej, nu får det räcka. Nu ska han bort från mina tankar, mitt medvetande, mitt hjärta. Bort från alla ställen han bara sårar och inte bryr sig om. Klart att mitt undermedvetna inte hängde med.

 

Jag ignorerar honom. Hans ansikte förvrids i gråt, tårar bränner och han har aldrig förlorat behärskningen som nu, aldrig varit så sårbar.
- Varför gråter du?
- Jag lyckades inte fånga hennes uppmärksamhet.
- Vem?
Hans ögon blixtrar.
- Vem tror du?

 

Jag kravlar mig närmare, kysser honom, blir kysst och det är salt och blött och fult  och hungrigt och bara rätt rätt rätt och han blir glad och jag blir glad och det är lycka. Men han försvinner, bort från rummet, bort från kyssen, bort från den såriga fulheten, och jag blir ensam kvar. Bönar och ber honom att stanna.

 

Men nej.

 

Inte ens i mina drömmar lämnar ältandet mig ifred.

Fyller man nio är det klart att det ska discoglittras

shot_1329035847740shot_1328968265212shot_1328968143194shot_1329035863348

Grattis hjärtat

 

Den tolfte februari 2003 slog mitt nioåriga hjärta hårt. I en liten rullbar säng på ett sjukhus låg ett litet spädbarn som jag visste skulle bli en av de viktigaste människorna i mitt liv, trots att jag inte ens träffat henne än. Min lilla lillasyster var född, och mitt hjärta har slagit hårt för henne sedan dess.

 

Dagen efter fick vi äntligen hälsa på Mimmi, och storasystersstolt sköt jag fram hennes lilla säng genom korridoren, stirrade glupskt på hennes söta ansikte och pyttesmå fötter och slutna ögon med långa ögonfransar. Hennes minihand slöt sig runt mitt finger, och jag visste att detta var någon som jag aldrig någonsin skulle låta något hemskt hända.


Nu har världens finaste nyfödda blivit världens finaste nioåring. Liten har blivit stor, och jag vet inte ens hur det hände. Älskade, älskade Mimmi.

 

Förlåt för att jag inte orkar lyssna på dina långa utläggningar om Lady Gaga och Katy Perry. Förlåt att jag inte vill titta på dina Stardoll-stylingar och förlåt för att jag inte låter dig få låna mitt smink som du är alldeles för ung för. Men du ska veta att dina minifingrar fortfarande håller ett hårt grepp om mitt hjärta.


Regression

IMG_0010

 

Plötsligt har jag blivit så himla trött, ligger bara och gäspar på kvällarna och vill inte ens gå ut. Jag hade kunnat gå på bio igår kväll, hade kunnat gå ut och dansa och söka mig till främlingars famnar. Hade kunnat dricka mig fnittrig och kyssa fina läppar. Ändå stannade jag hemma, fylld med en lust att bara få ta det lugnt, att bara få slippa umgås med människor. Jag som alltid längtar efter att äntligen få blomma ut till sist, att få möta nytt folk. Som desperat försökt ta mig bort från soffans familjemys men nu instinktivt sökte mig tillbaka.

 

Igår kväll satt jag på mitt rum, läste Gardell och Goethe och vek fula och skrynkliga små origamitranor i mjukt sken, myste framför världens bästa Sherlock med mamma tätt intill och somnade snabbt. Familjevänligt, snällt, barnsligt, när jag tidigare bara velat ut och bort och sett hemmakvällar som ett misslyckande. Men nästa helg, då. Då ska jag dansa. Hångla. Känna hjärtats puls slå lite lite snabbare och fyllas av rusets vimmelkantighet.


Såklart

Han ångrade sig. Helt plötsligt fick han alldeles för mycket att göra och skulle upp alldeles för tidigt nästa dag för att kunna ses. Bara sådär är jag lämnad igen.

 

Jag vet inte ens vad jag håller på med. Varför jag hängt upp mig på denna pojke som inte bryr sig. Varför jag faller för det när han behöver någon att hålla. Varför jag inte bara ger upp när han inte hör av sig.

 

Jag vet inte ens varför jag fortsätter när jag vet att oavsett vad vi gör så kommer det att sluta dåligt.


Dårskap som drar

Jag kan nog men måste nog som vanligt dra tidigt ;) skriver han, och jag ler fånigt för mig själv. Jag ska få se honom ikväll, om så bara en liten stund. Jag fortsätter att le, stort, brett och till synes anledninglöst, och människorna jag möter längs vägen jag promenerar fram på måste tro att jag är en dåre eller hög eller både och. Antagligen har de rätt.


Gårdagsnatt

shot_1328916282748-1shot_1328916282748-1-1shot_1328916282748-1-1-1

 

Jag sitter i vännens soffa med så många fina människor runt mig, människor som jag älskar och som får mig att skratta tills hjärtat expoderar och le tills smilbanden värker och fyllas av lycka så att jag bara vill att evigheten ska vara lite lite längre.

 

Vi dricker te, pratar om högt och lågt, dör.

 

De andra går hem, jag sitter kvar i Kattis soffa, tar små klunkar av mitt rykande rooiboste. Är det jobbigt att vara ensam på Valentines? undrar hon. Nej, svarar jag och minns hur svårt det var förra året och hur bitter jag var då men hur det känns ganska bra nu.

 

Ändå tänker jag när jag traskar hem runt tvåsnåret. På hur gärna jag skulle vilja ha något mer, hur bitterheten gnager i hjärtat ibland och hur jag kramar min kudde om nätterna och önskar att det var en viss varm rygg. På hur patetiskt närhetstörstande jag är.

 

Please, viskar jag ut i vinternatten, please let something happen.


Vad jag drömmer om nu

Jag drömmer om att sommaren snart kommer, att få se färgerna blomma ut inför mina ögon och känna solen smeka min rygg. Att få sluta mina ögon och höra fågelkvitter, att få sitta på en klippa nere vid vattnet när solen är på väg ner och dricka cider med mina vänner och prata om det stora och det lilla och allt däremellan, om kärlek och vänskap och dårskap. Att  äntligen få åka iväg på festival med Kattis, sova i ett trångt tält, dansa sönder och samman till The Cure och The Stone Roses och fnittra lyckligt i lerpölarna.

 

Jag drömmer om att få sova bredvid honom igen, åter inlindad i hans armar och inte behöva veta att hans hjärta egentligen tillhör någon annan. Jag drömmer om att få möta någon annan, någon som inte får mitt hjärta att krossas i tusen små skärvor, någon som förstår och kan ge mig lätta fjärilskyssar på halsen och dra sina fingrar genom mitt hår. En axel att pussa på i mörkret, en hand att fläta samman med min.

 

Jag drömmer om att dansa runt runt runt tills jag blir yr med någon jag tycker om, dansa tills hjärtat bara vill hoppa ut genom bröstet och sprängas av lycka och få trycka mig in i någons famn. Dansa i dunklet, dansa till djupa toner som ringer i mina öron. Dansa tills jag dör.

 Stockholm ligger vit

IMG_0004

 

Snön singlar sakta ner över staden, och Stockholm ligger vit. Jag har ränt runt på gator och torg i jakt på en present till världens finaste åtta-snart-nioåring, och det känns så hemskt att jag inte lyckas hitta något bättre än en liten dagbok med lås och en häst på framsidan. Vill ge henne en bok, men vågar inte eftersom hon antagligen redan läst alla jag kan hitta. Vill ge henne en egen tekopp, men hon dricker ju inte te än. Vill ge henne oändligt med kärlek, men det är hon redan garanterad.

 

Snön yr runt, bildar cirklar runt mitt huvud där jag går, och snabbt slinker jag in på fina Kafé 44. Nu sitter jag här i mitt hörn och bara tittar på alla människor runt omkring, dessa personer som jag inte vet något om som samlas runt små bord, dessa personer med lila toppar eller mörka ögonbryn och knäppta kragar.

 

Jag smuttar vidare på mitt te där jag sitter, ensam men glad.

 


Kanske är svag men mest bara bitter

Klart att han inte ska dit. Klart att jag inte kommer att se honom på ytterligare en vecka. Klart att jag kommer att anpassa allt det efter honom, för man är väl svag för hjärtat.

 

Jag skrev att jag knappt tänkte på honom längre, men nu har det börjat igen.

 

Fan också.


Anslutningen misslyckades

Jag sitter i en tom bildsal med kolsvärta i pannan, kolsvärta på händerna, kolsvärta på papper och total tystnad runt omkring. Jag hör knastret från tangentbordet nu när jag skriver detta, men annars… bara tyst.

 

På något sätt är det tyst alldeles för sällan. Vi är rädda för den, är rädda för uttråkan eller stelhet eller tomhet. Vi är rädda för att vi inte vet hur man står ut. Men tro mig, den är fin.

 

 

img_0008-1

Älskling, det är livet som leker

IMG_0007
IMG_0006

Det senaste halvåret har jag på något sätt blivit som beroende av att vakna till så tidigt som möjligt, medan huset fortfarande r tyst och stilla och ingen rörelse finns. Allt som hörs är rispandet från min bläckpenna mot papper när fåniga noveller om banala tankar tar form och frasandet av mina frukostflingor.

 

Röd fortsätter att snurra i min skivspelare, runt runt runt, och jag undrar varför jag inte lyssnat på den på så himla länge.


Stillhetens fina

Jag slutade tidigt denna tisdag, och lyckades ha en så himla värd eftermiddag. Alldeles ensam, men skön och fin. Så fort skolan var slut sprang jag på biblioteket och botaniserade bland alla CD-skivor. Plockade på mig Kent, Moto Boy, Joy Division, Radiohead. Oskuld av Jonas Gardell kan ha råkat slinka ner också, trots att jag redan har en bok som måste läsas och många fler som jag borde. Aj då.

 

 

2012-02-07-13-54-13-937

 

Jag promenerade hem, en hund skällde högt och ihärdigt in i vintertystnaden och mina dinglande svarta fjäderörhängen rasslade där jag gick. Trots att himlen låg gråtung kändes det så fruktansvärt skönt att få andas in frisk luft och få höra kraset av snö under mina fötter.

 

2012-02-07-13-38-33-966

 

Hemma kokade jag upp en kanna te och plockade fram en kopp samtidigt som Röd ekade i mitt rum och fyllde den med fina toner. Knäckebröd med ost, en liten skål müsli. Doften från teet som fyllde allt bara man lutade sig in.

 

IMG_0003

IMG_0004

 

Jag målade naglarna plommonlila, den finaste färg jag vet, och lyssnade på Moto Boys vemodiga stämma.

 

img_0005-1

 

Nu är det religionsplugg som gäller, med etiska dilemman som ska analyseras utifrån tre olika modeller. Inte lika fint kanske, men intressant och värt bara därför.


Neka

Hjärtat darrar som ett asplöv när jag skickar iväg min ansökan till ett jobb som jag så fruktansvärt gärna vill ha. Jag vet att jag har en kraftigt romantiserad bild av det hela, men jag vill verkligen jobba på ett kafé. Så himla mycket.

 

Jag vill ha ett jobb överhuvudtaget, men det här är något som lät så mysigt men lärorikt. De sökte någon som kunde många språk, någon som var trevlig. Självklart skulle jag då också hjälpa till med städning, men jag vill så fruktansvärt gärna ha denna chans. Verkligen.

 

Så därför darrar jag när jag trycker på "skicka". Jag gör det snabbt, som när man drar bort ett plåster. Få det överstökat, inte kunna hindra mig själv från att skicka in det överhuvudtaget. Men samtidigt så naggar tankarna i bakhuvudet hela tiden: tänk om jag inte är bra nog, tänk om brevet bara är helt fel, tänk om jag kunnat göra så mycket bättre. Tänk på hur ont det kommer att göra när de säger nej.

 

Jag vet ju att jag är bra. Jag vet ju att jag inte borde bry mig om andra tycker det. Men just nu vill jag mest av allt bara att andra ska veta det, bekräfta mig. Som en liten prestationsprinsessa.

 

 


Jag vandrar hemåt under en gråtung himmel


Maybe this time

Jag sitter på bussen med min lilla moleskine öppen i knät. Pennans udd mot papper. Ord som väntar. Ord som vill flyta ut men som ändå, på något bedrövligt sätt, vägrar att hoppa fram.
Jag vill skriva något om hur jag knappt tänker på honom längre, något om hur jag tror att jag delvis gått vidare men vet att så fort han ger minsta lilla vink kommer jag att falla huvudstupa än en gång. Jag vill skriva något om hur jag grubblar på framtiden, hur jag knappt vet vad jag vill göra eller hur jag vill leva; det dimmiga kaos som är allt jag ser framför mig om jag föreställer mig själv tio år framåt. Jag vill skriva något om hur jag inte längre vet någonting.
Men det går inte, och anteckningsboken förblir tom.

And I poured your name into every note

I solens sken kan jag sluta ögonen och drömma mig till en tid då inget fanns. Jag tänker bort snön, jag tänker bort kylan runt omkring mig. Jag tänker bort allt.
Jag springer runt och köper billiga smycken som jag kan leka är värdefulla, jag målar läpparna blodröda och kletar svart mascara på fransarna. Kastar upp håret, kastar bort tankarna.
Dricker te och lämnar mörka märken där mina läppar tryckt.

Och huvudvärken trycker från en plats jag inte vet

Jag sitter i soffan, har kraschat och vet inte hur jag ska ta mig upp igen. Tröttheten som gör att det här med tankeverksamhet blir omöjligt, huvudvärken som lägger sig som ett regntungt moln. Hjärtats sakta dunkande. Ögonen som inte hänger med.
Så jag dör i soffan, utan en tanke eller förhoppning, utan drömmar eller liv.

RSS 2.0